Ana Sayfa Spor 11 Haziran 2021 0 Görüntüleme

Bakan Kasapoğlu sordu, Şenol Güneş cevapladı

A Ulusal Futbol Kadrosu’nun yarın başlayacak EURO 2020 için Antalya’da geçirdiği kamp periyodu sırasında Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Ulusal Ekip Teknik Yöneticisi Şenol Güneş ile bir ortaya gelerek keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi. Bakan Kasapoğlu’nun sorularını samimiyetle yanıtlayan deneyimli teknik adam, ulusal ekibin son durumuyla ilgili bilgilerden en beğendiği yabancı futbolcuya, Avrupa Şampiyonası’ndaki beklentilerden unutamadığı müsabakaya kadar birçok mevzuya değindi.

Şenol Güneş, Bakan Kasapoğlu ile yaptığı söyleşide, “Önümüze bir sürü mahzur çıkacak, A’dan Z’ye bu manisi aşacak anlayışta kendimizi yetiştirmemiz lazım” dedi. Güneş, “Çocuklarımızın zekâsı dayanılmaz. Ekip iyi diyorlar, beklenti büyük, beklentinin altında kaldığın vakit başarısız diyorlar. Bunların hepsi yanlış. Durum tespiti yapacağız” tabirlerini kullandı.

Bakan Kasapoğlu’nun ‘quiz’ sorularına da karşılık veren Güneş; hangi sporu sevdiğini, Türkiye’ye gelen en iyi yabancı teknik yöneticinin kendisi için kim olduğunu açıkladı. Güneş; “Hagi mi, Alex mi?” sorusunu ise “Hagi derim. Ben Hagi’yi daha çok önemsiyorum. Taraftar gözüyle bakmıyorum” biçiminde yanıtladı.

Şenol Güneş, 2002 Dünya Kupası’ndaki unutulmaz anlarla ilgili “En büyük mutluluğumdur” tabirlerini kullanırken; “Kulüpler bazında da Trabzonspor’un birinci çıkışı da en büyük mutluluklarımdan biridir. İkimizin de var oluşu birlikte oldu” dedi.

İŞTE O SÖYLEŞİ

Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğu ile Şenol Güneş söyleşisinin tamamı: 

Şenol Güneş: Önümüze bir sürü pürüz çıkacak, A’dan Z’ye bu mahzuru aşacak anlayışta kendimizi yetiştirmemiz lazım. Çocuklarımızın zekâsı harikulade. Kadro iyi diyorlar, beklenti büyük, beklentinin altında kaldığın vakit başarısız diyorlar. Bunların hepsi yanlış. Durum tespiti yapacağız. Ne var elimizde, ne yapabiliriz, yapılması için vakit gerekir mi, gerekmez mi, biz mi eğitici olarak yanlışız, oyuncu mu, imkânlar mı? İşte o projeleri hazırlamak lazım. Burada şu anda büyük bir bahtımız var. 

Halkın tevvecühünü görüyorum. Epeydir vardı fakat bu orta biraz daha arttı. Yürürken, gezerken, gazetelerde… “Biz birlikte mutluyuz” anlayışı var. Aslında Türkiye için de hoş bir bildiri. Herkesin farklı fikri olsa bile biz bir aileyiz. “Bizim Çocuklar” duygusu var. Bu çocukları Van’da da, Kayseri’de de, Antalya’da da ailenin içerisinde göstermeye çalışıyoruz. Yusuf, Ozan, Burak bu yaşta yurt dışına gitti. O kadar hoş örneklerimiz var ki… Lakin ben bunlara bakarak değil, başından beri söylüyorum. Ben, bana yatırım yapılmadan aşikâr bir yere geldim. Bundan sonra da bu halde ilerlenmesini değil, oyunculara yatırım yapılmasını istiyorum. Benim üzere binlerce insan var. Bunları ortaya çıkarmak lazım. Türkiye’nin iktisadına katkı yapılacak her şeyin önünü açmak lazım. Futbolda bu kadar yatırım yapılıyorsa; “Devletten parayı alayım, harcayayım, borcum varken de vergi affı çıkar ve borcum düşür” zihniyeti sürdürülebilir değil.  Devlet sana verecek ancak gençleri sen yetiştir diye verecek. Avrupa’da da Bayern Münih’te yapıyor bunu ancak sen de yetiştir diye veriyor. Bayern Münih’in 350 milyon bütçesi var önceki sene. O bütçeyi de harcamak durumunda. Onun için transfer yapıyor. Federasyona biz de dahil çok iş düşüyor. Raporlama yapıp, ne yapılabiliriz diye bakmak lazım. 

Arzum şu; futbolu kendi haline bırakmayalım. Bıraktığımız vakit berbat yönetiliyor. Kulüplerdeki beşerler kendi keyfine nazaran yönetiliyor. Benim bir marka bedelim var. Şu anda benim bedelim hiçbir şey yapmasam bile paraya dönüştürür. Fakat bizde adam evvel parayla başlıyor. Parayla başlarsan bu bedel oluşmaz. Benim bedelim evvelce de vardı fakat bu kadar yoktu. Bilgi, marifet ve deneyimler bu noktada değerli. Bunu her vakit bir şeye dönüştürürsün. Gençken yapsaydım, bugünkü bedelim olmazdı. Bizim insanımız da bunu bilmiyor. Her alanda bedelli olmayı, insani pahaları ön plana çıkarmak lazım. Yanlışsız işler yapmak, üretmek, kendini geliştirmek ve katkı yapmak. 

İş kolu olarak ben öğretmenliği, askerliği, doktorluğu biliyordum daha sonra mühendislik ve bir sürü branşlar çıktı lakin artık sanatta, müzikte, filmed o kadar hoş döviz getiren işler var ki; burada da yetiştirelim. Herkesi mühendis, avukat yapamayız. İşsizlik başlıyor o vakit. Sporla sanatı birleştirelim. İki branşı çok önemsiyorum. Sizin de çalışmalarınız var. Sanat ve sporu nefes alınacak alanda yapmak gerekiyor. Çocuklarımıza imkânı verebiliriz diye düşünüyorum.

Mehmet Muharrem Kasapoğlu: Aslında spor da bir sanat fakat sanat istikametini atlet da olsan geliştirebilecek bir mekanizmayı da kurmak lazım. Sanatı spordan, sporu kültürden ayıramayız hepsi iç içe aslında…

Şenol Güneş:  Bir grup düşünün ki kaybettiği vakit bile ayakta duruyor ve tekrar kazanıyor. Avrupa Şampiyonası bir imaj. Türkiye’nin tanıtımı, sportif muvaffakiyet, fair play, bunların hepsini kullanmak lazım. Lakin bunu işlemek kolay değil. Çocukların ne kadar etkilediğini biliyorum. Dünya Kupası’nda da yaşadık bunu. Onlara; “Maç ne olursa olsun, sakın yere eğilmeyin. Çıkın alana kaybedersek de kazanırsak da alkışlar, bir arada oluruz” dedim. Doğal hoş gitti, Japonya’yı alanında yendik. Ben de girdim alana, mesken sahibini alkışlattık. Çok hoş bir atmosfer oldu. Senegali yendik, onda da hoş oldu. Brezilya’ya yenildik. Bizimkiler yeniden yerde. Ayağa kaldırdım ne yapıyorsunuz diye. 1-0 yenildik, nasıl Brezilya’yı elimizden kaçırdık diye üzüldüler. Sonra Kore’yle oynadık. Kore’yi yendik, o maça birkaç futbolcunun yarı finalden sonra aileleri gelmişti.   Bir baktım ki çocuklar aldı omuzuna çocukları, Kore’li futbolcuları birlikte tribünlere gittiler. O fotoğraflar UEFA’da fair play diye paylaşıldı. İz bıraktık. Yalnızca saha sonucu değil… Final maçı Almanya-Brezilya maçıydı fakat o üçüncülük maçı ambiyansıyla o kadar iz bıraktı ki, o yüzden futbolun bu tarafı değerli. Birinciler unutulmaz. Öyküler unutulmaz. Türkiye’nin renkli bir çıkışı vardı orada… 

Şenol Güneş: Evvelce bu türlü değildi. Mahallenin büyüğü, esnafı geliyordu, size yardımcı oluyordu. Seyahatin parasını ben vereyim derlerdi. Artık o denli değil ki. Transfer parası değerli olan. Seyahat parası artık hiçbir şey değil. 

Mehmet Muharrem Kasapoğlu: Seyahat değerli bir kalemdi. 

Şenol Güneş: Seyahate götürmek için yardım arardık bizim vaktimizde. Ben kendim de çok yaptım.

Mehmet Muharrem Kasapoğlu: Artık çok farklı. Bu sahiden sanayi oldu artık. Spor ve futbol sanayi çok farklı bir şey. 

Şenol Güneş: En başta Futbol var.  Sonra basketbol geliyor. Aslında muvaffakiyet olarak voleybolda kızlarımız çok iyi ancak bu futbolun bir tabiatı var dünyada. Bunun farklı bir iktisadı var. O yüzden bunu onlarla yarıştırmak hakikat değil. Adam Amerika’da da basketbolu ve beyzbolu çok seviyor. Ben Kore’de kaldım. Futbola sevgi var lakin beyzbolun yerini tutmuyor. Oradaki iş adamlarının hepsi beyzbol oynadılar, golf oyadılar. Sonrasında kendi ülkelerinde çalışanlarına onu önemsetiyor. O ülkelerin yapısı ile orantılı gidiyor. Amerika’da futbolu istesen de sevdiremiyorsun. Ancak ne yapıyor Amerikalı uyanıklar? Futbola dünyada olan ilgiyi görüyor.  Bu sporun o kadar kitlesi var, onlarda da para var. Oradaki şirketler, ülke dışından kulüp satın almaya çalışıyor. Avrupa Muhteşem Lig’i davası da onun için çıktı zati. Onun ismi var, ötekinin ismi var. Ben bunları alayım, onlara da para vereyim. Kulüpler de uyanık, borç yaptılar, para alırım diye düşündüler. Ondan sonra ne olacak? UEFA haklı fakat UEFA’nın yanılgısı şu; kardeşim o vakit da pastayı biraz paylaşın. Ben babayım, çocuklara istikrarlı dağıtmazsam, çocuğun bir tanesi ilerde bana rahatsızlık verir. Babalığını yapacaksın. UEFA olarak yapmadığın vakit adam da diyor ki; ben de bu türlü yaparım. Her kulübün başında uyanık biri çıkar. Çıkıyor da zati, bizde de var çok uyanık. Bir kısmı futbola yatırım yapıyor, bir kısmı da kendine yapıyor. Biz kendine yapanları değil de futbola yatırım yapanları destekleyeceğiz. 

Çok başarılı oldum, ayrıldığım vakitler oldu. Mesela Ulusal Kadro ile Kore’den geldiğim vakit boştum. Fatih hocayı Galatasaray’dan aldılar, beni almadılar. Ben demem fakat hayatta kimseye de minnetim yoktur o hususta. Beşiktaş’tayken de “Aman gel” diyorlar. Ben de “Şimdi olmaz, benim unsurlarım var iki ekip olmaz” dedim. Bakın nereden nereye geliyorsunuz. Bir yerde boşken istemiyorlar. Bir yerden doluyken aman gel diyorlar. Onun için siz doğruyu yapacaksınız. Ben oyuncuyu da söylüyorum. Oğlum seni artık oynatmıyorum lakin oynattığım vakit hazır ol. O talihini kullanmalısın fakat dersen ki “Hoca sen oynattın lakin hazır değilim” kusura bakma, kime ne vakit baht geleceği belirli değil. Her vakit hazır olmalısın. Bu hayat için de bu türlü.

Mehmet Muharrem Kasapoğlu: Sen gerçek olduktan sonra eninde sonunda kazanırsın.

Şenol Güneş: En azından memnun olursun. Vicdanen yapabileceğimi yapmış olurum. Oyuncularıma da tıpkı şeyi söylerim. 

Mehmet Muharrem Kasapoğlu: Hepimiz için geçerli hocam. Birkaç başarısızlıktan sonra “Hoca berbat, oyuncu makûs, federasyon makûs…”

Şenol Güneş: Tenkit yapsın ancak yok etmek makus. 

Mehmet Muharrem Kasapoğlu: Yok edercesine bir tenkit, acımasızlık. Bu da yanlış. 

Şenol Güneş: İşte o bizim toplumunun yapısı. Demin dedim ya hayal kırıklığım ve korktuğum şey o. Ben dayanırım da millet dayanmıyor. 

Mehmet Muharrem Kasapoğlu: Bu sefer muvaffakiyet çıtasını adam üst koyamıyor altında kalmamak için. Hayallerini tabir edemiyor. Halbuki bizim aslında eğitim sistemimizde bu türlü bir gereksinim var. Hayal eden, hayalini çok üstte tutabilen bir jenerasyon ve bunun peşinden koşan jenerasyon yetiştirmemiz lazım.  

Şenol Güneş: O bahiste ben çalışıyorum. Artık benim hayalim kıymetli de benim hayalim tek başına bir şey tabir etmez. Sizin de hayaliniz var, herkesin hayali var fakat ortak olan hayallerimizi evvel birleştirelim. Benim hayalimde farklılık olabilir ancak ortak hayalde birleşelim. Onun için ortak düşüneceğiz, ortak çalışacağız, ortak hislerimizi paylaşacağız. Bu olduğu vakit kendini geliştirirsin. Takım de o denli bir şey. Her oyuncunun beklentisi var. Biri defans, bir orta saha, biri forvet, biri de oynamıyor. Herkesin vazifesi var. Herkesin tıpkı duyguyu, kanıyı paylaşması için gerçek unsurları koymamız gerekiyor. Onu yaptığımızda güçlüyüz. Mesela; 3 maç yaptık. Kolay olan güç bitti, güç olan kolay geçti. Bu bir bütündür. 

Şenol Güneş ile Soru-Cevap

Mehmet Muharrem Kasapoğlu: Hamsi tava mı? Hamsi ızgara mı? 

Şenol Güneş: Ben tavayı yiyemiyorum. Kızartma olduğu için yağ dokunuyor fakat miden iyiyse hamsi tava yenir. Ben buğulama yiyorum bazen. 

Mehmet Muharrem Kasapoğlu: Hocam Trabzon’u özlüyorsundur. Bir Trabzon’a da gideceğiz. Çarşıbaşı’na birkaç tesis yapıyoruz. Orada döner mi yiyelim, ne yiyelim?

Şenol Güneş: Birlikte gidelim. Hatta Doğu Karadeniz’de 2-3 yere gidelim. Ben mesela Doğu’da Antep’i de önemsiyorum. Orası da merkezi bir yer. Orada da önemli bir potansiyel var. 

Mehmet Muharrem Kasapoğlu: Antep’teydim evvelki cuma günü. Her alanda üreten bir kent. Bu fırsatları iyi kıymetlendirmemiz lazım. Şu an nüfus açısından, genç nüfus manasında en yüksekteyiz. Nüfus artış suratı düşüyor. Nüfus artıyor ancak nüfus artış suratında düşüş var. Eskisi üzere değil. Evvelden 4 çocuk varsa artık 2 çocuk var. 

Mehmet Muharrem Kasapoğlu: Siz artık golf oynuyorsunuz. Öbür?

Şenol Güneş: Artık oynamıyorum. Artık yürüyüş. Zati benim vaktim yok. 

Muharrem Kasapoğlu: İlgilendiğiniz sportif branş nedir?

Şenol Güneş: Yürüyüş ve yüzme.  

Muharrem Kasapoğlu: Ben de çok seviyorum yüzmeyi.

Şenol Güneş: Ben yüzmeyi sıhhat için de yapıyorum. Bizim Riva’daki tesiste var. Burada da mesela yarım saat 1 saat yüzerim. 

Mehmet Muharrem Kasapoğlu: Artık bir yüzme kampanyası başlattık hocam. “Yüzme Bilmeyen Kalmasın” diye bir proje. Artık 40-50 bin üstü ilçelerde her yere havuz yapıyoruz. Aslında büyükşehirlerde olimpik havuzlarımız var. Yüzme öğrenmek isteyen herkese yüzme öğretiyoruz. Haydi herkes yüzmeye…

Mehmet Muharrem Kasapoğlu:  Hocam unutamadığınız maç?

Şenol Güneş: Benim o kadar var ki lakin mesela kazandığımız olarak Senegal maçını söyleyebilirim. Kaybettiğimizi de ulusal ekip için söyleyeceğim. Letonya maçıydı. Burada Avrupa Şampiyonası’na gidecektik. Orada 1-0 kaybettik, burada 2-2 berabere kaldık.

Mehmet Muharrem Kasapoğlu: Letonya bize daima karşıt geliyor. 

Şenol Güneş: Olacak şey değil. 3 tane gol atmışız. 3 tane gol yiyeceğimiz aklımıza gelmez ya. 2-0 galipken rahat olmadı. Bunu şuna bağlıyorum; yorgunluk vardı ancak asıl durum pandemiden ötürü o akşam maç bittikten sonra 6 oyuncuda covid çıktı. O denli oynadılar. Çağlar, Enes, Yusuf…  Onların hepsi maç bitiminde seyahate gidecekler ya, test yaptılar hepsi olumlu çıktı. 

Mehmet Muharrem Kasapoğlu: Türkiye’ye gelen en iyi yabancı hoca? 

Şenol Güneş: Yeterli hocalar geldi. Jupp Derwall’ı başka tutuyorum. 

Mehmet Muharrem Kasapoğlu: En iyi yabancı futbolcu?

Şenol Güneş: Tanıdığım için Şota. Yetenek olarak, kişilik olarak da… Zira genç yaşta aldık onu. Daha piyasaya çıkmamıştı ve bizden Ajax’a gitti. Ben onu önemsiyorum fakat dışarıdan gelen oyuncu olarak Hagi iyi oyuncudur, Alex iyi oyuncudur. 

Muharrem Kasapoğlu: Kaleci olarak? 

Şenol Güneş: Kaleci olarak bizim vaktimizde Datcu’yu ben çok seviyordum. Schumacher geldi marka olarak. Benim antrenörlüğüm devrinde Jean-Marie Pfaff geldi lakin onu o kadar tutmam. 

Muharrem Kasapoğlu: Yaşar vardı bizim vaktimizde. Sizinle tıpkı periyottu. 

Şenol Güneş: Yaşar ile bizim öykümüz var. Altındağ’da oynuyordu. Ben de Sebat’ta oynuyordum birinci profesyonel yılımda. Antep’e gitti. Antep’ten 9 tane yediler. Transfer ettiler onu fakat şampiyon yaptılar Antep’i. 

Mehmet Muharrem Kasapoğlu: Yaşar Fener’de iyiydi bir orta. 

Şenol Güneş: Berbat kaleci değil lakin çok üst düzey kaleci de değildi. Yeterli bir insandır. Kıssaları çok hoştur. 8 tane yediğimiz maçı çok hoş anlatır ki dalga geçmesi falan çok hoş. 

Mehmet Muharrem Kasapoğlu: Benim futbolu çok iyi takip ettiğim yıllarda popülerdi. O yüzden Yaşar’ı unutmam. 

Şenol Güneş: Popülerdi lakin popülerliği üst çıkamıyor. Kaleciliği eksikti. Bizim devrimizde ben de dahil üst düzey kaleci yoktu. 

Mehmet Muharrem Kasapoğlu: Hocam en büyük mutluluğunuz?

Şenol Güneş: Mutluluğum ailem ile bir arada olmak. Saha sonucuna gelirsek Dünya Kupası en kıymetli mutluluğumdur.  Kulüpte de Trabzonspor’un birinci çıkışıdır. Onun var oluşu ile benim var oluşum birlikte oldu. Yani ürettiğiniz ile büyüdünüz. Sonra ben geldim Beşiktaş’a daha evvel şampiyon oldu, muvaffakiyetler gördü lakin Trabzonspor o muvaffakiyetlerin hiçbirini görmedi. Yalnızca ben değil, gruptaki tüm oyuncular beraberce bir eser ortaya çıkardık. Artık bir daha şampiyon olduğunda sevinirsin ancak birincisi üzere olmaz. Dünya Kupası’na katılsak ve üçüncü olsak da birincisi üzere olmayacaktır. Münasebetiyle birinciler çok kıymetlidir. Benim için de o Dünya Kupası çok kıymetliydi. Keder olarak Avrupa Şampiyonası’na gidememiştik oraya gitme hakkımı da artık kullandım. Letonya maçında ayağımıza gelmişti. Orada biraz mağdur olduk lakin 2-0’dan 2-2 oldu ve elendik. Ona üzülmüştüm. Çok üzüldüğüm maçlar var yahut sevindiğim maçlar.

Mehmet Muharrem Kasapoğlu: Ronaldo mu? Messi mi? 

Şenol Güneş: Ben orada ayırmam. İkisini de önemserim ancak yetenek ve çabukluk olarak Messi. İkisi de çalışıyorlar. Bir sefer hürmet duyulması lazım. Sürdürülebilir olması çok değerli. Ronaldo çok güçlü. Çalışma ideolojisi olarak Ronaldo onu sürdürdü. Ronaldo onları yapmasaydı bugünlere de  gelemeyebilirdi. Ümit ulusal grupta Portekiz’de oynuyordu. Hamitler de ümit ulusal grupta oynuyordu o vakit. Ronaldo zayıftı, dripling özellikleri ile ön plana çıkardı ve onu taşır hale getirdi. İkisini de hürmet duyuyorum. İkisi de tıpkı periyodun iyi futbolcuları lakin geçmişle kıyaslamam. Geçmiş mesela Pele, Maradona. Her oyuncu kendi devrindedir. Artık diyorlar ki; Haaland mı, Mbappe mi yoksa Ronaldo, Messi mi? Ronaldo, Messi ispatladı. Bunlar daha oynayacaklar. Tıpkı bizim gençler üzere. Rüştü kaleciliğini ispatladı, Alpay yaptı, Tugay yaptı. Bunları da 3-5 sene sonra konuşabiliriz ancak şu an demek gerçek değil. Tamam şimdiki oyuncular çok yetenekli lakin 2 sene, 3 sene, 4 sene sonra oynayıp göstermek değerli. Çok yetenekli oyuncudan bir devir oynayıp da iyi deyip de sonra vazgeçebiliriz. Muhammed diye bir oyuncu var. Daima o örnek veriliyor. Çok iyi oyuncuydu ancak artık piyasada yok. Bize de hocam bu çok iyi oynuyor diyorlar. Tamam oynuyor da devam etsin biz de takip ediyoruz. Madem iyi devam etsin. Etmiyorsa demek ki iyi futbolcu değil. Âlâ fakat sürdürülebilir hale getiremiyor demek ki. 

Mehmet Muharrem Kasapoğlu: Bizim o sistemi kurmamız lazım. 

Şenol Güneş: Benim hayat ideolojim budur. Oyuncuyu kolay kolay almam aldığımda da kolay kolay bırakmam. Bu benim sevgim ile ilgili değil, sorumluluğum ile ilgili. 

Mehmet Muharrem Kasapoğlu: Hagi mi Alex mi? 

Şenol Güneş: Hagi derim. Ben Hagi’yi daha çok önemsiyorum. Taraftar gözüyle bakmıyorum. Benim zati o denli bir şeyim yoktur.

Milliyet

İlginizi çekebilir

Altay’da Gnanduillet gitti

Altay’da Gnanduillet gitti

hack forum warez forum hack forum gaziantep escort gaziantep escort beylikdüzü escort cep bahis
hack forum forum bahis onwin fethiye escort bursa escort meritking meritking izmit escort adana escort slot siteleri casibomcu.bet deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler hack forum hack forum hack forum hack forum Tarafbet izmir escort