Toplumsal ruh halimiz endişeli

Kendisi açısından tehlike hissedenlerin oranı yükseldi

Hadise sayılarında bahar aylarına geri döndüğümüz üzere tasa düzeyi olarak da o vakitteki düzeye dönmüş durumdayız. Her dört bireyden üçü kaygı içinde. Daha evvelki haftalarda da gözlemlediğimiz üzere olağanlaşma sürecinin gidişatından mutlu olmayanların oranı yüksek, yaklaşık her üç vatandaştan ikisi okulların 21 Eylül’de yüz yüze eğitime geçemeyeceğini düşünüyor. Kendisi ve yakınları açısından tehlike hissedenlerin oranı Haziran başında %37’ye kadar düşmüştü lakin Ağustos ayı prestiji ile %53’e yükseldi ki bu oran Mart ayından beri ölçtüğümüz en yüksek düzey. Hadise sayılarındaki yükselişin yanı sıra toplumsal ruh halimiz de dalganın ikinci tepesini yaşadığımızı işaret ediyor.

Salgın sürecinde yaz günlerini nasıl geçiriyoruz?

Bu sene olağan bir yaz yaşamadığımız malum. Salgın tatil alışkanlıklarımızdan cümbüş anlayışımıza kadar birçok hususa tesir etti. Meskende daha evvel yapmadığımız yahut daha az sıklıkta yaptığımız faaliyetler birçoğumuz için alışkanlık haline geldi. Örneğin geçtiğimiz hafta 18 yaş ve üzeri bireylerin büyük çoğunluğu (%90) televizyon online platformlardan sinema, dizi izlemiş. Dikkat alımlı bir nokta, vatandaşların yarısı salgın öncesine bu cins programları kıyasla daha sık izlediklerini lisana getiriyor.

Son yıllarda oyun, cümbüş kesiminin ana aktörlerinden biri olmayı başarmıştı. Salgınla bir arada meskende geçirilen müddetin artmasıyla oyunlara ilginin de arttığına şahit olduk. Daha evvelden yalnızca gençlerle tanımlanan kesim, farklı platformalarıyla bugün 7’sinden 70’ine herkesi hedefliyor. Geçtiğimiz hafta bireylerin %69’u bilgisayar, cep telefonu, tablet yahut oyun konsolunda oyun oynamış, salgın öncesine kıyasla daha fazla yaptığını belirten de kıymetli bir kesim var. Salgın bilhassa olağanlaşma periyodu öncesinde aile ve arkadaşlardan farklı kalmamıza yol açmıştı ve hasretimizi telefon yahut bilgisayar üzerinden manzaralı görüşerek gidermeye çalışmıştık. Görüyoruz ki toplumda bu alışkanlık hala devam ediyor. Tüm bu bilgilere baktığımızda teknolojiyi daha fazla kullandığımızı söyleyebiliriz.

Son 1 hafta içinde aşağıdaki aktiviteleri yaptınız mı?

SALGININ KENDİLERİ YAHUT AİLELERİ İÇİN TEHLİKE OLUŞTURDUĞUNU DÜŞÜNENLERİN ORANI ARTIYOR

Koronavirüs Salgını ve Toplum araştırmamızda birinci devirden bu yana vatandaşların salgını kendileri için ne kadar tehdit algıladıklarını takip ediyoruz. Önemli tehlike oluşturduğunu düşünenlerin oranı salgının birinci haftalarında %58’lere ulaşmıştı, daha sonra uzun bir müddet %50’inin altında seyretti. Hatta bu oran, olağanlaşma sürecinin birinci haftasında %37’lere kadar düşmüştü. Lakin son iki hafta içinde tekrar %50’inin üzerine çıktığını görüyoruz ki bu da artan hadise sayılarıyla direkt alakalı.

“Sizce koronavirüs siz yahut ailenizden biri için ne kadar bir tehlike oluşturuyor?”

 

Çoğunluk 21 Eylül 2020 tarihinde yüz yüze eğitimin başlamasını beklemiyor 

Ulusal Eğitim Bakanı Ziya Selçuk geçtiğimiz günlerde 2020-2021 eğitim-öğretim yılı için 31 Ağustos 2020 tarihinde okulların uzaktan eğitimle açılacağı, 21 Eylül’de ise sınıf seviyesine nazaran kademeli olarak yüzyüze eğitime geçileceği açıkladı. Öteki taraftan artan hadise sayıları nedeniyle okullarda yüzyüze eğitim yapılıp yapılamayacağına dair genel kamuoyunda tartışmalar devam ediyor. Toplumun bu mevzuda kestirimini sorduğumuzda, %63’ü 21 Eylül’de okulların açılmasını beklemediklerini tabir ediyor. Yalnızca dörtte birlik bir kesim bu tarihte yüzyüze eğitime geçiş yapılabileceğini kanısında.

2020-2021 eğitim-öğretim yılı için 21 Eylül’de yüz yüze eğitime geçilebileceğini düşünüyor musunuz?

 

Telaşlı miyiz rahat mı?

Hem olağanlaşma sürecinin başlamasıyla hem de yaz devrine girilmesiyle birlikte bireylerin toplumsal hareketliliğinde artış yaşandı.

Bu esnada kimi vatandaşların ferdî önlemleri yeteri kadar almadığına da şahit olduk. Lakin toplumun geneline baktığımızda aslında kaygılı ruh halinin salgının başından bu yana süregeldiğini görüyoruz.

Vatadandaşların %64’ü bugün birinci günkü kadar telaşlı, %10’unun ise vakit geçtikçe kaygısı artmış. Fotoğrafın öbür tarafına bakacak olursak, yalnızca çok küçük bir kesim (%5), salgın konusunda her vakit rahat hissetmiş. Vatadanşların beşte biri ise vakit geçtikçe rahatladığını beyan ediyor. Bu rahatlamanın önlemlerde gevşemeyi beraberinde getirip getirmediği kıymetli.

Koronavirüs salgını başladığından bu yana kendinizi nasıl hissettiğinizi aşağıdaki sözlerden hangisi en iyi yansıtır?

 

Koronavirüs Salgını ve Toplum: Genel Kamuoyu Araştırması 18 Ağustos – 22 Ağustos 2020 

Milliyet

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top